За інформацією експлуатуючої організації ДП НАЕК «Енергоатом», вночі 10 серпня відключилася високовольтна зовнішня лінія ПЛ 750 кВ «Дніпровська», через яку забезпечувалося електроживлення окупованої російською федерацією Запорізької АЕС. Наразі електроживлення забезпечується резервною лінією 330 кВ «Феросплавна-1», у разі відключення якої Запорізькій АЕС загрожує повна втрата зовнішнього електропостачання.

Відсутність надійного живлення ЗАЕС від української енергомережі є очевидним порушенням одного із семи невід’ємних компонентів ядерної та фізичної безпеки, що були окреслені Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі на засіданні Ради керуючих МАГАТЕ 2 березня 2022 року, і який визначає необхідність «забезпечення усіх ядерних об'єктів надійним зовнішнім електропостачанням від електромережі».

Також це є порушенням одного із п’яти принципів, які були озвучені Рафаелем Гроссі на засіданні Ради безпеки ООН 30 травня 2023 року, з метою забезпечення ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС, запобігання ядерній аварії. Цей принцип констатує, що «електропостачання ЗАЕС не повинно бути під загрозою, з цією метою слід докласти всіх зусиль, щоб забезпечити постійну доступність і безпеку зовнішнього живлення».

Відновлення безпечної експлуатації Запорізької АЕС можливе тільки після деокупації, демілітаризації станції та повернення її під повний контроль компетентної експлуатуючої організації – ДП «НАЕК «Енергоатом», та компетентного органу регулювання – Держатомрегулювання.