В.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков у ході робочого візиту на Рівненську АЕС ознайомився із процесом фізичної верифікації ядерного палива Westinghouse, що його провели інспектори МАГАТЕ в рамках Угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

Процес завантаження палива Westinghouse в реакторну установку потужністю 440 МВт на Рівненській АЕС розпочато 10 вересня 2023 року.

«Зараз в Україні відбувається переведення реакторних установок типу ВВЕР-440 з російського ядерного палива на тепловиділяючі збірки Westinghouse. Впровадження будь-якої нової модифікації ядерного палива для атомних станцій України чітко регламентується нормативно-правовими документами з ядерної та радіаційної безпеки. Ними визначені послідовні кроки, які має зробити експлуатуюча організація, і які ретельно аналізуються і контролюються державним ядерним регулятором – Держатомрегулюванням. Це кропіткий і складний шлях: від концептуального рішення щодо впровадження нового палива до його дослідницької експлуатації, а згодом – і до промислової», - наголосив Олег Коріков.

Він зазначив, що відповідно до чинного законодавства України, Держатомрегулюванням було проведено державну експертизу ядерної та радіаційної безпеки матеріалів обґрунтування безпеки впровадження альтернативної тепловиділяючої збірки виробництва компанії Westinghouse для реакторів типу ВВЕР-440.

«Запровадження нової модифікації ядерного палива на реакторах ВВЕР-440 в Україні – важливий крок в процесі руйнування російської монополії в сфері виробництва тепловиділяючих збірок для реакторних установок типу ВВЕР-440. А таких реакторів в країнах Євросоюзу сьогодні експлуатується 15», - додав в.о. Голови Держатомрегулювання.

Нагадаємо, що до цього часу на ядерному паливі Westinghouse працювали 7 реакторних установок типу ВВЕР-1000 на українських атомних станціях. За період експлуатації тепловиділяючих збірок Westinghouse з 2015 року на реакторах ВВЕР-1000 не зафіксовано жодних порушень умов безпечної експлуатації енергоблоків.