З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну підвищився рівень радіаційної небезпеки, пов’язаної з джерелами іонізуючого випромінювання (ДІВ). Протягом 36 днів, з лютого по березень 2022 року, російські окупанти перебували у Чорнобильській зоні відчуження. Вони проникнули до сховища джерел іонізуючого випромінювання, де зберігалися зразки радіоактивних розчинів та калібрувальні джерела, викрали та пошкодили 133 джерела сумарною активністю 7 млн бекерелів. Крім того, розграбовано та знищено лабораторію Інституту проблем безпеки АЕС. Там зберігалися джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об’єкта «Укриття», які науковці використовували для проведення досліджень.

Спільний проєкт Держатомрегулювання та Норвезького регулюючого органу з ядерної та радіаційної безпеки (DSA) «Обстеження – Survey» був спрямований на проведення радіаційного обстеження територій Київської області, які постраждали внаслідок ведення бойових дій та тимчасової окупації російськими військами у період з 24 лютого по 2 квітня 2022 року. У межах реалізації проєкту екіпаж автомобіля радіаційної розвідки RanidSONNI ДНТЦ ЯРБ за запитом місцевих мешканців здійснив радіаційне обстеження приватних садиб, квартир та будинків, а також громадських закладів, серед яких школи, державні медичні заклади, адміністративні будівлі, та частини міжміських доріг на території Київської області.

2 грудня 2022 року фахівці ДНТЦ ЯРБ у складі екіпажу RanidSONNI здійснили радіаційне обстеження на території селища Мирча. Під час обстеження комунального закладу «Мирчанський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів-заклад дошкільної освіти», було виявлено підвищення рівнів ПЕД в одному з господарських приміщень закладу. В результаті детального обстеження було виявлено – дозиметр ДП-63А (1965 р.в.), що містив радій-226. Потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання на поверхні предмета становила 14,0 мкЗв/год. Предмет запакований в поліетиленовий пакет, скріплений печаткою та перевезений до ПЗРВ Центрального виробничого майданчика ДСП «Об’єднання «Радон».

Є інформація і про втрату джерел іонізуючого випромінювання внаслідок бойових дій. У 2022 році до Державного регістру ДІВ та доз надійшла інформація з Одеської та Кіровоградської областей про втрату 7 одиниць закритих джерел типу БИС-4АН з радіонуклідом 90Sr/90Y активністю 9,3×108 Бк у складі сигналізаторів зледеніння типу РИО-3А.

З деокупованих територій Харківської та Сумської областей до Держатомрегулювання надійшли повідомлення від 2-х суб’єктів діяльності (Національний науковий центр «Інститут метрології», Сумська митниця Держмитслужби) щодо ймовірної втрати регулюючого контролю за радіонуклідними ДІВ, у тому числі 1-3 категорій. У зв’язку з мінімальною відстанню до кордону з російською федерацією, загрозою артилерійських та ракетних обстрілів, мінування території та обмеженим доступом, перебування на зазначених територіях є небезпечним для персоналу і, відповідно, проведення фізичної інвентаризації ДІВ, оцінки заподіяної шкоди та кількісних втрат ДІВ неможливе і буде здійснюватися у міру створення і безпечних умов. Ці та інші питання знаходиться на контролі Держатомрегулювання.