Нещодавно Національна комісія з радіаційного захисту населення України зібралася на своє чергове засідання, щоб розглянути проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан (реєстр. № 6476).

А 8 лютого відбулася робоча нарада з підготовки експертного висновку до зазначеного законопроекту за участі Голови НКРЗУ, народного депутата України, академіка НАН України Олександра Любимовича Копиленка та членів НКРЗУ Михайла Миколайовича Борисюка, Віктора Володимировича Доліна, Юрія Олександровича Шибецького.

Розробники законопроекту виступили Є.Г. Крамаренко, Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження, відповідальні працівники Мінприроди та Державної інспекції ядерного регулювання України, які також долучилися до обговорення експертного висновку, зокрема соціально-економічних аспектів розвитку радіоактивно забруднених територій, спадкоємності та послідовності законотворчого процесу, збереження соціально-економічних надбань (у тому числі пільг і компенсацій).

Голова Комісії О.Л. Копиленко, виступаючи перед учасниками заходу, наголосив на актуальності розвитку цифровізації, що її ініціював Президент України Володимир Зеленський, у поєднанні з проведенням дозиметричної паспортизації населених пунктів у радіоактивно забруднених районах. Пропозиції, що містилися в його виступі, було одностайно погоджено присутніми на засіданні.