Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки у складі чесько-українського консорціуму проведе експертизу звіту з аналізу безпеки щодо сумісності системи внутрішньореакторного контролю енергоблоку №5 болгарської АЕС «Козлодуй» з ядерним паливом Westinghouse. До консорціуму, окрім ДНТЦ ЯРБ, увійшли українське та чеське підприємства групи компаній Energy Safety Group (ES Group Europe s.r.o. (Чехія) та ТОВ «Енергобезпека Груп» (Україна)).

Агентство ядерного регулювання Болгарії повідомило про підписання контракту за тендером з Французьким інститутом ядерної безпеки та радіаційного захисту (IRSN) та чесько-українським консорціумом. В рамках виграного тендеру учасники консорціуму працюватимуть над проведенням зовнішньої експертизи відібраних звітів з аналізу безпеки для ліцензування нового ядерного палива RWFA виробництва Westinghouse для енергоблоку №5 АЕС «Козлодуй».

«Стати одним із переможців тендеру – це унікальний шанс, коли Україна і ДНТЦ ЯРБ зокрема, зможе застосувати свій досвід у частині впровадження альтернативного палива і представити його для закордону. У тендері ми мали сильних конкурентів, IRSN здобув перемогу у трьох лотах. Ми переконані, що ця робота дозволить підвищити імідж нашої країни та поширить унікальний практичний досвід ДНТЦ ЯРБ щодо впровадження палива Westinghouse на реакторах ВВЕР», – зазначив начальник відділення аналізу безпеки ДНТЦ ЯРБ Дмитро Гуменюк.

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки має висококваліфіковану та досвідчену команду професіоналів. Багаторічний досвід з ліцензування палива Westinghouse для українських реакторів ВВЕР та участь у програмі диверсифікації свіжого ядерного палива дає можливість поширювати напрацьовані підходи серед країн-партнерів. Завдяки спільній роботі досвід України з ліцензування та експлуатації «змішаних» паливних завантажень, коли в активній зоні одночасно експлуатується паливо кількох виробників, доводить, що країна є лідером у східній Європі в цьому напрямку. Саме тому до ДНТЦ ЯРБ звертаються АЕС, які обрали Westinghouse для диверсифікації ядерного пального на своїх майданчиках.

Результати експертизи будуть використані Агентством ядерного регулювання Болгарії в процесі ухвалення регуляторного рішення про ліцензування нового виду ядерного палива для енергоблока №5 АЕС «Козлодуй».