17 грудня 2023 року Енергоатом та Westinghouse Electric Company підписали угоду про закупівлю обладнання для енергоблоку №5 Хмельницької АЕС. Він будуватиметься за американською технологією АР1000. За планом, загалом мають звести дев’ять таких енергоблоків. Перші два – на Хмельницькій АЕС.

Чому це важливо для України?

Атомна енергетика в нинішніх реаліях є чи не єдиним надійним способом забезпечити потреби населення та економіки достатньою кількістю доступної енергії. Завдяки роботі АЕС ми маємо світло й тепло в домівках попри ракетні обстріли. Крім того, можемо втримувати тариф для населення вдвічі нижчим за ринковий.

Це важливо і для збільшення флоту наших атомних енергоблоків, і для осучаснення ядерних технологій. Саме АЕС є головним джерелом енергії в Україні: вони генерують до 55% всієї електроенергії, необхідної країні, а після перемоги, в період відновлення країни потреба в електроенергії тільки зростатиме.

Будівництво нових енергоблоків дає можливість зміцнити стійкість нашої енергосистеми та енергонезалежність держави. І жодної настільки ж потужної альтернативи атомній генерації сьогодні й у найближчому майбутньому – не існує.

Війна показала, хто є справжніми друзями та надійними партнерами. Ми вже відмовилися від російського палива і запчастин та поклали край російському впливу на українські технології в атомній енергетиці. Відтак ще більше посилюємо у цьому напрямі співпрацю з американськими партнерами.