Україна продовжує шлях відмови від російського впливу в ядерній галузі, розвиваючи співпрацю із західними партнерами та демонструючи світові те, що монополію країни-агресорки можна й необхідно зруйнувати. Одним зі стратегічних партнерів, який продовжує підтримувати Україну під час утвердження «ядерної» незалежності від рф, є канадська компанія Cameco.

Вона забезпечуватиме 100% потреб Енергоатома в гексафториді урану для Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської атомних електростанцій з 2024-го до 2035 року. Контракт також передбачає можливість забезпечення Запорізької АЕС гексафторидом урану, щойно контроль над станцією буде повернуто її законному оператору – Енергоатому.

«Розвиток міцного й тривалого співробітництва з нашими стратегічними партнерами, такими як компанія Cameco, посилить енергетичну безпеку України. А оскільки саме ядерна генерація виробляє до 55% електроенергії в державі, реалізація спільних проєктів допоможе забезпечити громадян світлом і теплом на роки вперед», – зазначив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

«Ми пишаємося тим, що стоїмо пліч-о-пліч із нашими партнерами з Енергоатома для досягнення енергетичної безпеки України. Постачаючи життєво важливе ядерне паливо на наступні 12 років, Cameco надає свою експертизу для допомоги Україні в її подальшій діяльності з видобутку урану. Завдяки цьому партнерству ми прагнемо підтримувати український народ, допомагаючи забезпечити стабільний доступ до ядерного палива для задоволення енергетичних потреб країни сьогодні та в майбутньому», – сказав президент і генеральний директор Cameco Тім Гітцель.

Інший контракт, підписаний компаніями, передбачає продаж Канаді вітчизняного урану, який видобувається в Україні на СхідГЗК. Конверсію цього урану для потреб Енергоатома забезпечить Cameco.

Також канадські партнери допоможуть модернізувати три наявні стволи шахти, що входять до складу ДП «СхідГЗК» – єдиного в Україні підприємства, яке здійснює видобуток та переробку уранових руд.