Про це в ефірі національного телемарафону «Єдині новини» повідомив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

«Коли почалася військова агресія росії, ми повністю відмовилися від постачань запасних частин для атомних реакторів із російської федерації і замінили їх власним виробництвом та виробництвом у країнах-партнерах», – зазначив Петро Котін.

Президент НАЕК навів приклад із виробництвом вкладишів для реакторів ВВЕР-440, які раніше виробляли тільки в росії.

«Разом із нашим американським партнером Westinghouse ми порушили монополію росії на виробництво палива для таких реакторів, але, крім цього, потрібні ще й вкладиші. І тепер ми їх можемо виробляти», – додав Петро Котін.

Крім того, він зазначив, що Україна стоїть на шляху розвитку технології малих модульних реакторів, і це пов'язано з концепцією створення українського хабу ядерних технологій.

«Ми уважно відстежуємо технології ММР усіх провідних компаній, з багатьма є меморандуми і ми плануємо підписувати угоди щодо будівництва в Україні заводів із виробництва компонентів для таких реакторів», – сказав президент Енергоатома.

За словами Петра Котіна, ММР – це перспективний напрям і згодом хаб ядерних технологій, який «постачатиме і потужності, і електроенергію, і обладнання, і компоненти для ММР іншим країнам».