Днями в Брюсселі відбулась чергова зустріч національних експертів за партнерською перевіркою за напрямом «Протипожежний захист ядерних установок (ЯУ)» в рамках діяльності Європейської групи регуляторів ядерної безпеки (ENSREG). Від України до експертної групи було номіновано групу з чотирьох фахівців, з яких три співробітника ДНТЦ ЯРБ та один - Держатомрегулювання. Загалом від 22 країн-учасниць до зазначеної партнерської перевірки долучились більше 40 номінованих експертів.

Метою цієї зустрічі була фіналізація результатів першого етапу розгляду Національних звітів з оцінки за напрямом «Протипожежний захист ЯУ», а також вибір майданчиків дослідницьких ядерних реакторів для візиту в межах діяльності ENSREG. Кожен з експертів працював за одним із трьох тематичних напрямів: активний протипожежний захист, пасивний протипожежний захист та аналіз пожежної безпеки.

«Готуючись до зустрічі, ми аналізували інформацію в Національних звітах з оцінки протипожежного захисту за своїми тематичними напрямами та установками, а вже в Брюсселі спільно визначили загальні питання, що потребують роз’яснення чи додаткової інформації. Вони будуть надіслані до всіх країн-учасниць другої партнерської перевірки. Також ми напрацювали специфічні питання окремо по кожній країні і установці» - розповів заступник начальника відділу аналізу експлуатаційної безпеки Олександр Кухоцький.

Олександр Кухоцький входить до числа номінованих експертів, які розглядають дослідницькі реактори та виконують їх попереднє оцінювання. Вже на зустрічі Єврокомісія підбила підсумки їхньої роботи.

«В рамках цієї тематичної перевірки були обрані шість дослідницьких реакторів, які ми плануємо відвідати та перевірити їх протипожежний захист – починаючи з аналізу пожежної безпеки і завершуючи концепцією протипожежного захисту», - додав представник ДНТЦ ЯРБ.

Кожен етап партнерської перевірки передбачає виконання окремих завдань номінованими експертами на чолі з лідерами за кожним напрямом. Незважаючи на те, що Україна ще не має членства в Європейському Союзі, а Держаторегулювання має лише статус спостерігача групи ENSREG, участь в діяльності та ініціативах групи є дуже важливою для обох сторін. Адже це дозволяє бути безпосередньо залученим до процесу обміну досвідом та виявлення можливостей зміцнення ядерної безпеки в Європі, що в свою чергу сприятиме доведенню рівня безпеки ядерних об’єктів України до найкращих європейських практик. «Вважаю, що, досвід України та внесок наших експертів є значним для діяльності ENSREG» - підсумував Олександр Кухоцький.

Попередньо заплановано дві загальні зустрічі на рік, а також періодичні робочі зустрічі окремих груп за напрямами. Наступна загальна зустріч запланована на червень 2024 року. ЇЇ метою буде узагальнення слабких і сильних сторін протипожежного захисту ЯУ. І вже у вересні відбудеться семінар з обговорення результатів оцінки.

Для довідки:

ENSREG (Європейська група регуляторів ядерної безпеки) – це незалежний авторитетний експертний орган, створений у 2007 році, що складається з представників держав-членів ЄС та Європейської комісії з метою постійного вдосконалення та налагодження взаєморозуміння у сферах ядерної безпеки та поводження з радіоактивними відходами. Тематичні партнерські перевірки (ТПП або TPR) – це спосіб, який дозволяє країнам-учасницям ЄС дослідити теми, що є стратегічно важливими для ядерної безпеки, обмінюватися досвідом та визначати можливості посилення ядерної безпеки. Визнаючи важливість виконання партнерських перевірок для постійного підвищення ядерної безпеки, двоетапний процес ТПП включає в себе самооцінку та взаємну партнерську перевірку. Перша ТПП (2017-2019) охоплювала управління старінням ядерних енергетичних реакторів і дослідницьких реакторів потужністю понад 1 МВт. Тема другої ТПП (2022-2024) – протипожежний захист ядерних установок.

Державна інспекція ядерного регулювання України отримала статус спостерігача в ENSREG у листопаді 2020 року під час чергового пленарного засідання ENSREG.