За даними Міжнародного агентства з атомної енергії, наразі розробляється майже 70 різних технологій малих модульних реакторів (ММР). Сьогодні їх планують використовувати для виробництва чистої енергії, проте раніше, з 1950-х років, їх застосовували у військовій справі на таких суднах як криголами та авіаносці, які повинні бути в морі тривалий час без дозаправки, або для потужних підводних човнів.

Нині впровадження малих модульних реакторів є перспективним напрямком розвитку для багатьох країн. Впровадження технології ММР неодноразово підтримував президент США Джо Байден, зокрема ухваливши бюджет на 2023 рік для розвитку технологій для виробництва чистої енергії у розмірі 2,1 млрд доларів, а Канада має власний план дій щодо розробки, розвитку та розгортання малих модульних реакторів. Впроваджувати малі модульні реактори планує і Румунія, адже у червні 2022 року між компаніями NuScale Power і RoPower було підписано контракт на виконання першої фази інженерно-проєктних робіт для спорудження VOYGR-6 SMR в Румунії.

Україна також візьме участь у проєкті з розробки та будівництва малих модульних реакторів для виробництва чистої енергії, про що під час 27 Кліматичної конференції ООН (СОР27) анонсував Президент України Володимир Зеленський. Проте ідея будівництва малих модульних реакторів в Україні не нова. П’ять років тому, у 2017, вперше прозвучала ідея про створення хабу з виробництва обладнання для малих модульних реакторів на українських підприємствах, а вже у 2019 році було підписано Угоду про партнерство між НАЕК «Енергоатом», ДНТЦ ЯРБ та американською компанією Holtec International. Угода передбачає створення міжнародного консорціуму, метою якого є сприяння діяльності щодо впровадження в Україні технології малих модульних реакторів SMR-160. У 2020 році між ДНТЦ ЯРБ та компанією NuScale Power було підписано Меморандум про взаєморозуміння, який дав старт роботам з оцінки національних нормативних та проєктних документів, пов’язаних із впровадженням технології NuScale для будівництва малих модульних реакторів в Україні.