Попри воєнні дії, що вже понад 9 років тривають на території України, розвиток стратегічних галузей не припиняється. Навіть за відсутності остаточного рішення щодо впровадження технології малих модульних реакторів (ММР) в енергетичну систему країни, підготовчі роботи тривають вже не один рік.

Для використання у процесі ліцензування ММР, а також для ліцензування інших нових технологій, які досі в Україні не використовувалися, ДНТЦ ЯРБ у рамках проєкту з американським регулятором (US NRC) та Брукхевенською національною лабораторією розробив керівництво щодо пре-ліцензування ядерних установок, яке наразі перебуває на розгляді Держатомрегулювання.

На сьогодні Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки має два чинних меморандуми про співробітництво в частині ліцензування ММР в Україні: з компаніями Holtec Int. та NuScale Power.

У рамках меморандуму з Holtec Int. у 2019 році виконувався спільний проєкт ДНТЦ ЯРБ з ВП «НТЦ» «Розробка підходів до порівняльного аналізу зарубіжних та українських нормативних вимог до проєктування і обґрунтування безпеки ядерних установок». Завдання, яке стояло перед виконавцями полягало у розробці методики визначення розбіжностей між американським та українським законодавством в частині забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також оцінки впливу можливих розбіжностей на можливість впровадження SMR-160 в Україні.

ДНТЦ ЯРБ разом із національним регулятором – Держатомрегулювання проводять колосальну роботу у напрямі вивчення передових технологій ММР, особливо установок, які знаходяться на просунутій стадії готовності проєкту. Восени 2019 року між ДНТЦ ЯРБ та NuScale Power було підписано Меморандум про взаєморозуміння, який дав старт роботам з оцінки національних нормативних та проєктних документів, пов’язаних із впровадженням технології NuScale для будівництва ММР в Україні.

У рамках співробітництва із NuScale за фінансової підтримки Державного департаменту США, фахівці ДНТЦ ЯРБ надають консультаційну підтримку компанії-розробнику технології при виконанні аналізу відповідності проєкту NuScale Power Module вимогам українських норм та правил з ЯРБ (gap-аналізу). Gap-аналіз передбачає виявлення невідповідностей проєкту ММР NuScale українським НПА, для його проведення обрано 12 технічних областей. Наразі роботи тривають, а проєкт планується завершити у 2023 році.

Наступним не менш важливим проєктом у межах співпраці із Аргонською національною лабораторією, фінансування якого також здійснює Держдеп США, є «Аналіз FSAR NuScale на предмет відповідності вимогам НД України та МАГАТЕ для окремих технічних областей». Фахівцями виконується свій незалежний аналіз 4-ох технічних областей зі Звіту з аналізу безпеки ММР NuScale на відповідність українським НПА, МАГАТЕ та WENRA. Наразі у виконанні цього завдання ДНТЦ ЯРБ перебуває на фінальній стадії.

Слід зазначити, що розгляд можливостей впровадження ММР у енергетичні системи вивчаються не лише у межах програм та проєктів, заснованих США. Один із європейських проєктів, учасником якого є ДНТЦ ЯРБ, це SASPAM-SA. Реалізується він у межах рамкової програми ЄС з підтримки розвитку науки та інновацій «Horizont». ДНТЦ ЯРБ у складі консорціуму провідних європейських організацій (ENEA, GRS, IRSN та ін.) буде виконувати дослідження вразливості малих модульних реакторів в умовах важких аварій.

Набутий у ході своєї діяльності досвід ДНТЦ ЯРБ передає також майбутнім фахівцям. Так, в 2021-2022 роках ДНТЦ ЯРБ успішно провели літні школи для студентів НТТУ (КПІ), «Одеської Політехніки» та «Львівської Політехніки». Під час літніх шкіл фахівці ДНТЦ ЯРБ ознайомлювали студентів з дизайном проєктів ММР NuScale, SMR-160, BWRX-300, Westinghouse SMR, а також питаннями щодо аналізів ядерної та радіаційної безпеки.

Загалом, підсумовуючи, варто відмітити високий рівень професіоналізму та достатній рівень знань під час виконання поставлених завдань фахівцями ДНТЦ ЯРБ, що неодноразово відмічалося міжнародними партнерами. Як ми вже сказали на початку, незважаючи на невизначення шляху розвитку енергетичної галузі України, як державний регулятор, так і організація технічної підтримки, готові приймати виклики, пов’язані із ліцензуванням нових ядерних технологій і більше того, вже не один рік цим займаються.