Наразі представники Міндовкілля у м. Гельсінкі вивчають досвід Фінляндії у сфері моніторингу якості атмосферного повітря.

Навчальний візит присвячений впровадженню в Україні європейських підходів у цій сфері відповідно до Директив 2008/50/ЄC та 2004/107/ЄC.

“Фінляндіє залишається надійним партнером України у створенні системи моніторингу довкілля. Для нас цінний досвід фінських колег, які вже успішно пройшли цей шлях у своїй країні. Маємо й перші пілотні проекти - в рамках інституційної співпраці з Урядом Фінляндії в Київській області буде встановлено фіксований пункт спостережень, що відповідає вимогам європейських стандартів. Це допоможе інформувати українців про стан якості повітря згідно з Директивами ЄС”, – прокоментувала заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва

У рамках навчання українські представники вже відвідали Фінський метеорологічний інститут, де ознайомилися з методами:

  • моніторингу та управління якістю атмосферного повітря в ЄС;
  • вимірювання та вимогами до розміщення пунктів спостереження;
  • моделювання у сфері якості атмосферного повітря, в тому числі з використанням супутникових даних.

Фінські експерти розповіли про роль хімічних лабораторій та національної референс-лабораторії в національній системі моніторингу, а також про функції Міністерства навколишнього середовища Фінляндії щодо управління якістю атмосферного повітря.

Навчальний візит українських представників організований в рамках технічної допомоги ЄС TAIEX та є продовженням експертної місії TAIEX, яка відбулася у жовтні 2023 року.