В Україні набирає обертів програма «Велике будівництво», що її ініціював Президент Володимир Зеленський. Торік вже було збудовано та оновлено понад 14 тисяч кілометрів доріг.

Будівництво доріг ведеться і в Чорнобильській зоні відчуження, що має особливо важливе значення, беручи до уваги те, що внаслідок лісових пожеж, що вирували в зоні протягом минулих років, було знищено значну частину інфраструктури цього проблемного регіону. Крім того, особлива радіаційна небезпека, що й до сьогодні залишається в Чорнобильській зоні, робить першочергово актуальним забезпечення можливості якнайскорішого доступу до неї. Цю можливість якраз і надають ті кілометри й кілометри доріг, що їх було споруджено в рамках Президентської програми «Велике будівництво».

Національна комісія з радіаційного захисту населення України також долучилася до реалізації Президентської програми. Зокрема Комісія готує експертні висновки щодо можливого використання земельних ділянок, розташованих у зоні гарантованого добровільного відселення. Це сприятиме будівництву на цих землях нових та розширенню діючих підприємств, а також включенню цих земель до господарського обігу. Про важливість цих ініціатив годі й говорити, адже вони сприяють розвитку інфраструктури, створенню робочих місць і, загалом, відродженню, активізації нормального життя на колись закинутих територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. І вплив Президентської програми «Велике будівництво» на розвиток цього процесу має безпрецедентне значення.