14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 10 листопада 2006 року №945/2006. Надання державного статусу Дню ліквідатора це данина мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, багато з яких заплатили власним життям і здоров’ям, щоб зупинити смертоносне радіоактивне випромінювання.

Минуло 36 років з цієї трагічної дати, проте наслідки цієї катастрофи ми відчуваємо і до цього дня. За цей період ми неодноразово мали змогу переконатися, що Чорнобильська катастрофа – це багатоаспектне, складне явище, яке вимагає до себе постійної державної уваги.

Нині, через майже чотири десятиліття технічного прогресу, ми маємо реальну загрозу аварії на Запорізькій АЕС, яку захопили та використовують як військову базу російські загарбники.

Сьогодні, вшановуючи учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції, від імені Національної комісії з радіаційного захисту населення України бажаємо всім ліквідаторам здоров’я, миру, благополуччя і довгих років життя та схиляємо голови перед кожним, чиє життя та здоров’я забрав «мирний атом».