24 травня 2024 року відбулося чергове засідання Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ), на якому розглядалися актуальні питання, пов'язані з безпечним поводженням з радіоактивними відходами.

Член НКРЗУ Юрій ЗАБУЛОНОВ презентував результати науково-дослідної роботи, яка присвячена розробці, створенню та впровадженню принципово інноваційної технології екологічно безпечної утилізації радіоактивних відходів та окреслив ключові аспекти впровадження інноваційних технологій повного знешкодження рідких радіоактивних відходів у зоні відчуження.

«В умовах збройної агресії РФ проти України особливо гостро стоїть питання про безпечне поводження з радіоактивними відходами, які є продуктом життєдіяльності підприємств ядерно-паливного циклу (ЯПЦ) та радіоактивними відходами у зоні відчуження ЧАЕС. Станом на 2020 рік в Україні накопичено 42,1 тис. куб. м. рідких радіоактивних відходів. Створення технології повного знешкодження різноманітних відходів з 100-кратним зменшенням їх об'єму та переводом у стан для довгострокового зберігання є одним з актуальних завдань держави», - зазначив доповідач.

Член НКРЗУ Михайло БОРИСЮК, як керівник Комітету комплексного аналізу проектів законодавчих ініціатив, нормативно-правових актів та адаптації на території України міжнародних норм і стандартів у сфері ядерної та радіаційної безпеки проаналізував та представив на засіданні завдання НКРЗУ у зв'язку з оновленням законодавства України та необхідністю імплементації на національному рівні положень міжнародних конвенцій та договорів у сфері радіаційної безпеки.

Окрім того, відповідно до пункту § 38 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 р. № 950, НКРЗУ розглянула проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про експерта з радіаційного захисту».

Доповідачами з цього питання виступили члени НКРЗУ Віктор ДОЛІН, Анатолій НОСОВСЬКИЙ та Юрій ШИБЕЦЬКИЙ.