20 червня 2024 року відбулося засідання Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ), на якому було обговорено ряд важливих питань, одним з яких є ефективність державної політики з подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС) та шляхи її вдосконалення.

З доповідями виступили член НКРЗУ Юрій СКАЛЕЦЬКИЙ, та екс-співробітник Апарату РНБО України, екс-перший заступник керівника Державного агентства з управління зоною відчуження Олег НАСВІТ.

Доповідачі звернули увагу на низку проблемних питань, які стосуються нормативного забезпечення, яке на сьогоднішній день не відповідає сучасним науковим рекомендаціям та радіоекологічній ситуації. Зокрема, було відзначено зволікання з приведенням Чорнобильського законодавства у відповідність до міжнародних норм та реальних економічних можливостей держави, особливо з огляду на воєнний стан та складну соціально-економічну ситуацію.

Враховуючи це, НКРЗУ запропонувала створити робочу групу з розробки оновленої концепції подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Ця концепція має ґрунтуватися на сучасних наукових даних, враховувати інші джерела опромінення населення та реальні економічні можливості України.

Очікується, що нова концепція допоможе:

  • Підвищити ефективність державної політики з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи;
  • Зменшити ризики для здоров'я населення та довкілля;
  • Поліпшити соціально-економічну ситуацію в регіонах, постраждалих від аварії.

Також на засіданні голова НКРЗУ Олександр КОПИЛЕНКО проінформував членів НКРЗУ про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) стосовно діяльності Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля.

Голова підкреслив, що внаслідок збройної агресії Росії ядерні об'єкти України зазнали значних пошкоджень, що створило ризик серйозних аварій. Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля, створений за ініціативою України, має допомогти у відновленні безпечних умов на цих об'єктах, а також у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ратифікація Рамкової угоди з ЄБРР дозволить Україні отримати доступ до значних фінансових ресурсів для реалізації цих цілей.

Очікується, що перші грантові кошти від ЄБРР Україна отримає вже найближчим часом. Це дасть можливість розпочати вкрай необхідні роботи з відновлення Чорнобильської зони та підвищення рівня безпеки ядерних об'єктів України.

Також на засіданні Комісії було розглянуто та схвалено, доопрацьований Держатомрегулюванням за результатами розгляду листа Національної комісії з радіаційного захисту населення України від 21.05.2024 № 430д9/7-2024/111911 та пропозицій НАНУ України, центральних органів виконавчої влади, проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про експерта з радіаційного захисту»