25 вересня 2024 року відбулося засідання Національної комісії з радіаційного захисту населення України (НКРЗУ). Одним із питань порядку денного були наслідки та реагування на Чорнобильську аварію у Сполученому Королівстві. Доповідь представив Джім СМІТ – професор Школи навколишнього середовища і природничих наук Портсмутського університету (Велика Британія).

Як зазначив професор Джим Сміт, Великобританія, незважаючи на значну географічну відстань від Чорнобиля, відчула на собі вплив радіоактивного забруднення. Особливо гостро це питання стояло для тваринництва. Протягом багатьох років британський уряд та вчені працювали над зменшенням негативного впливу радіації. Було впроваджено систему моніторингу, яка дозволила поступово зняти частину обмежень на використання заражених земель. Однак, навіть сьогодні, деякі регіони все ще відчувають наслідки аварії.

Доповідач підкреслив важливість наукового підходу до оцінки ризиків та розробки ефективних заходів захисту населення. Він зазначив, що надмірні обмеження можуть негативно вплинути на економіку регіонів, які постраждали від радіаційного забруднення, і призвести до соціальних проблем.

Дослідження вчених Сполученого королівства ще раз підтверджують, що наслідки Чорнобильської катастрофи мають глобальний характер і потребують спільних зусиль усього світового співтовариства. Обмін досвідом та науковими розробками між країнами, постраждалими від аварії, є ключовим для ефективного подолання її наслідків.