День Незалежності закономірно визначив тематику чергового засідання Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Незмінний член Комісії, депутат Верховної Ради кількох скликань, у тому числі й того, що ухвалював Акт проголошення Незалежності, Володимир Яценко виступив з доповіддю, яку він присвятив трансформації державної політики у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи за роки існування нашої держави.

На жаль, Володимир Яценко як авторитетний представник чорнобильської спільноти дійшов невтішних висновків:

«Головна причина кризової ситуації у галузі соціального захисту чорнобильців - це прийняття завідомо антиконституційного Закону № 76 від 28 грудня 2014 року, яким скасовані близько 1,5 десятка норм закону про статус осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Конституційний суд України визнав ці положення цього закону неконституційними (рішення № 6р від 2018 р.). Суд відновив діючу редакцію лише двох статей, а по решті - дав можливість владі запровадити інші норми, не менш ефективні, можливо й менш затратні.

За шість років нічого не було зроблено, що й змусило людей звертатися до судів. Підштовхнуло людей до судового захисту й методичне скорочення частки витрат Державного бюджету, що спрямовується на соціальний захист чорнобильців: за останні десять років - у десять разів.

Я змушений констатувати також, що втрачено системність у роботі органів влади з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, відсутні чіткі державні програми, відповідні органи й особи, а також очікувані результати».

За результатами обговорення НКРЗУ визнала за необхідне узагальнити висновки, що містилися в цій доповіді і направити керівництву нашої держави.

З доповіддю «Світові практики у контексті ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС» виступив також добре відомий у світі професор радіології Університету Фукусіма, ветеран-чорнобилець Марк Желєзняк. Нижче наведений один з прикладів його ґрунтовної презентації.

Ще раз хочемо згадати конкурс дитячого малюнку під егідою Національної комісії з радіаційного захисту населення України та Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування «Діти проти ядерної загрози». Після завершення конкурсу виставку було зроблено постійною, яку розміщено в «кулуарах» НКРЗУ.